Praktijk de Vreugdesprong Oosterhout HSP Burn-Out Stress (9)

Systeemopstellingen geven inzicht!

Systeemopstellingen geven inzicht in de onderbewuste onderstromen die een rol spelen binnen een systeem. In mijn praktijk de Vreugdesprong in Oosterhout is het 1 van de tools die ik graag inzet.

Ons hele leven speelt zich namelijk af in systemen zoals je familie, je vriendengroep, je werk, je land maar ook in ons lichaam bestaat alles uit systemen. Uit loyaliteit aan de systemen waarin we ons begeven nemen we vaak overtuigingen mee. Dit kunnen beperkende overtuigingen zijn.

Deze beperkende overtuigingen kunnen ons veel last bezorgen. Het kan zijn dat ze ons belemmeren om voluit te leven door bijvoorbeeld een angst dat we niet goed genoeg zijn. Of we kunnen zo veel boosheid met ons meedragen dat we een gevaar voor onze omgeving en onszelf worden.

Wat ik zo bijzonder vind aan systeemopstellingen is dat, met behulp van opgestelde mensen (de representanten) of voorwerpen (ankers), de diepere dynamiek zichtbaar wordt van het systeem dat opgesteld is. Vooral als er gewerkt wordt met representanten, mensen die je meestal niet kent, die toch haarfijn de diepere thematiek en dynamiek uit jouw systeem weten te weerspiegelen.

LET WEL: Het gaat om het onderbewuste gevoel wat de vraagsteller heeft over een bepaalde situatie. Dit wil niet altijd zeggen dat hetgeen in de opstelling naar voren komt een waargebeurde situatie is. Maar voor de vraagsteller is het op onderbewust niveau wel zo ervaren.

Om een familieopstelling te doen is het niet nodig dat je hele familie daarbij aanwezig is. De familie leden die belangrijk zijn voor de opstelling worden vertegenwoordigd door een representant.

Als vraagsteller kun je kiezen voor verschillende vormen van systeem opstellingen. Afhankelijk van je vraag kies je voor bijvoorbeeld een familie opstelling, een orgaan opstelling of een wens opstelling. Hieronder zie je een aantal voorbeeld vragen:

  • In relatie met mijn familie heb ik steeds het gevoel er niet bij te horen
  • Waarom heb ik een haat-liefde verhouding met mijn broer/zus?
  • Wat maakt dat ik me altijd een buitenbeentje voel?
  • Ik voel me doodongelukkig maar heb daar geen aanleiding voor
  • Ik heb steeds last van mijn maag, maar de artsen kunnen niets vinden
  • Welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven?
  • Ik kan geen nee zeggen
  • Altijd moet ik overal de controle over hebben
  • Waarom komt mijn bedrijf niet tot bloei?
  • Ik wil graag een liefdevolle relatie

Zoals je hierboven ziet zijn er heel veel mogelijkheden, eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kan er wel een opstelling mee doen.

Als representant hoef je geen ervaring te hebben. Iedereen  die zich hiertoe aangetrokken voelt kan als representant mee doen aan een systeemopstelling. Systeemopstellingen geven inzicht! Ook aan de representant! Je werkt met je rol als representant namelijk ook aan je eigen stukken. Zelf vind ik het altijd weer treffend om te merken dat je als representant nooit voor niets op een bepaalde plek komt te staan. De thematiek van de plek die jij representeert in het systeem sluit nagenoeg altijd aan bij je eigen thematieken. 

Wil je graag meedoen met een opstelling hou dan mijn socials in de gaten en meld je aan voor een datum die jou past!