De minderwaardigheidsput

De minderwaardigheidsput omschrijft het gevoel van wegzakken in een minderwaardigheidsgevoel en de weg er weer uit.

Een minderwaardigheidsgevoel kan je leven behoorlijk verzieken weet ik uit eigen ervaring. Het proces van steeds verder wegzakken in dit gevoel  heb ik de minderwaardigheidsput genoemd, Ik vind dat zelf wel een mooi woord om het gevoel, wat ik heb ervaren, te beschrijven. Het gevoel waarin je jezelf niets waard voelt, niet goed genoeg voelt? En waarin je jezelf steeds verder in weg voelt zakken. Die put met spiegels die jou steeds opnieuw vertellen dat je niets waard bent? Ken jij hem ook, de minderwaardigheidsput? Ik ken hem maar al te goed. Hier beschrijf ik, in het kort, hoe ik erin zakte en er weer uit klom.

Geboren als alleengeboren drieling  kwam ik, met een hoge dosis stress en het gevoel dat ik het niet waard was om hier te zijn, op de wereld. Superalert voor gebeurtenissen, energieën  en emoties uit de omgeving, was ik, zoals dat tegenwoordig bekend staat, een HSP kind. Als peuter en kleuter had ik een stevig willetje en een ondernemend en vrolijk gemoed. Maar hoe meer ik moest gaan “moeten” en hoe minder ik “MijZelf” mocht zijn hoe meer mijn gevoel, dat ik het niet waard was om hier te zijn, werd versterkt. En hoe meer dit vrolijke meisje uit mijn leven verdween.

De minderwaardigheidsput werd vanaf mijn 9e steeds dieper en dieper. En dat werd ook steeds meer vanuit de buitenwereld gespiegeld. Eenmaal op de middelbare school waren mijn schoolresultaten dusdanig slecht dat ik, halverwege het schooljaar, van de HAVO teruggezet werd naar de MAVO. Naar een andere school en uit mijn veilige omgeving van vriendinnen. Ik werd daar vanaf dag 1 gepest. Wat voelde ik mij miserabel en minderwaardig. Heel diep in de minderwaardigheidsput bereikte ik  uiteindelijk de bodem.

Het begin van het keerpunt, uit de minderwaardigheidsput, was op mijn 16e, tijdens een vakantie. Daar ontmoette ik iemand die mij het gevoel gaf dat ik er mocht zijn. Dat ik het waard was om er te zijn. Dat ik leuk genoeg was om mee om te gaan…. Ik voelde mij waardig!

Maar de paar weken die dit duurde waren niet lang genoeg om een goede gedegen fundering te leggen voor dit nieuwe gevoel. Eenmaal terug in mijn eigen omgeving, waar niets was veranderd, en niemand wist van mijn prille verandering en het pestgedrag gewoon doorging, voelde ik mij weer langzaam terugzakken in de minderwaardigheidsput. Maar er was wel iets veranderd! Ik wist nu dat het ook anders kon zijn. Dat ik me beter kon voelen!

Toch heeft het nog jaren en een burn-out geduurd voordat ik alle beperkende overtuigingen, angsten en pijn los heb kunnen laten. Laagje voor laagje, beetje bij beetje klom ik, met behulp van diverse therapieën, uit de minderwaardigheidsput omhoog.

Vaak dacht ik dat ik er al was. Tot ik weer iets tegenkwam op mijn pad, vaak in de vorm van een gesprek, een woordenwisseling, een ruzie of soms zelfs alleen maar een terloopse opmerking van een vreemde, waardoor ik getriggerd werd en weer een stuk terugzakte in de minderwaardigheidsput.

Inmiddels kan ik, al een paar jaar, zeggen dat ik uit de minderwaardigheidsput ben! En dat voelt GOED!

De vormen van therapie die ik aanbied zijn ook de therapieën die mij het meest geholpen hebben om uit de put omhoog te krabbelen.

  • Voetreflex therapie bracht mij weer meer in een lichaamsbesef.
  • Door metamorfosemassage kon ik een ontspanning ervaren die ik daarvoor niet kende.
  • Energetische Therapie bracht het besef dat ik meer ben dan alleen mijn lichaam, dat ik mag vertrouwen op mijn intuïtie en  maakte vastzittende energieën los. Mijn lichaam en geest kwamen weer tot leven.
  • Systeem opstellingen maakten het mogelijk om oude familiepatronen en pijnstukken uit dit en vorige levens te herkennen, te erkennen en te helen.
  • De holistische kijkwijze die bij de therapieën hoorde maakte het mogelijk om de spiegels aan te kijken en te herkennen dat wat buiten is/was, zich eigenlijk in mijzelf afspeelt/-de.

Herken je de minderwaardigheidsput of iets wat daarop lijkt en wil je hier ook uit omhoog klimmen? Wellicht kan ik je, vanuit mijn ervaring en kennis, helpen.

Kijk voor meer informatie eens rond op mijn website www.devreugdesprong.nl en/of maak een afspraak. Een kennismakingsgesprek van 15 minuten is gratis.

Liefdevolle groet Monique