Praktijk de Vreugdesprong Oosterhout HSP Burn-Out Stress (9)

Samen stress de baas

Van oudsher krijgen we stress in situaties waarin gevaar dreigt. Deze stress reactie hebben we dan nodig om te kunnen vechten of vluchten.

Ons lichaam reageert met een adrenaline stoot. Je lichaam gaat “aan” voor actie. De bijnieren reageren hier weer op door het aanmaken van het hormoon Cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam gereed gemaakt wordt om te vechten of te vluchten. Dit gebeurt door bepaalde organen tot grotere actie aan te zetten. Onze ademhaling en hartslag versnellen, de bloeddruk wordt verhoogt en de bloedsuikerspiegel gaat omhoog om alle, voor dit proces belangrijke, organen/weefsels van voeding te voorzien, zodat we in actie kunnen komen. Andere organen en systemen, die we niet direct nodig hebben om te vechten of te vluchten, worden echter op een laag pitje gezet. Ze krijgen minder brandstoftoevoer (zo blijft er meer energie over om te kunnen vechten of vluchten). Dit gebeurt o.a. in ons spijsverteringsorganen en bij ons immuunsysteem. Maar er gebeurt nog meer:

Te hoog Cortisol veroorzaakt

  • Weefselafbraak in spieren en hersenen
  • Ontregelt het insuline/glucose niveau van het lichaam. doordat dit ontregelt is worden de hersenen niet meer voorzien van een constante brandstoftoevoer. Dit leidt tot een groot aantal klachten.
  • Ontregelt de neurotransmitters. Door Cortisol ontstaat er een drastische daling van neurotransmitters. En omdat je lichaam voor een optimale werking afhankelijk is van neurotransmitters heeft dit een grote invloed op ons algehele welzijn en functioneren.

Neurotransmitters

Zijn overdracht stoffen die boodschappen doorgeven tussen:
  • Twee zenuwcellen of
  • Een motorische zenuwcel en een spiervezel of
  • Een zenuwcel en een kliercel
Ze zorgen ervoor dat bepaalde boodschappen doorgegeven worden vanuit het lichaam aan de hersenen (Bijvoorbeeld als de bloeddruk te hoog is of als je honger hebt) Of andersom (Bijvoorbeeld als je in beweging wilt komen). Je lichaam kent een groot aantal neurotransmitters. Belangrijke neurotransmitters die een rol spelen bij burn-out zijn: Serotonine en Dopamine.

Serotonine is ons rust hormoon

Het zorgt dat we ons veilig, tevreden en zeker voelen. En speelt een rol bij onze seksuele activiteit. Het zorgt er ook voor dat er vanuit de maag een signaal naar de hersenen gaat dat we voldoende gegeten hebben. En het reguleert ons slaapritme. Als het donker wordt, wordt serotonine omgezet in melatonine wat ons het gevoel geeft dat we willen slapen.

Dopamine is ons geluk hormoon

Het zorgt ervoor dat je je gelukkig kan voelen en dat je goed functioneert in je dagelijkse leven.

Reductie van Cortisol door DHEA

Het mag duidelijk zijn dat een overmatige aanwezigheid van Cortisol ons leven een stuk minder aangenaam maakt. Maar gelukkig maakt ons mooie lijf ook een stofje aan dat Cortisol in toom houdt. Het DHEA. Dit DHEA wordt ook geproduceerd in de bijnieren en kan de werking van cortisol deels blokkeren. Waardoor de negatieve werking van cortisol deels gecompenseerd kan worden.

Wat doet DHEA nog meer?

  • Het verbeterd je denkactiviteit doordat DHEA de elektrische activiteit verhoogt tussen cellen. Hersencellen werken hierdoor sneller en efficiënter.
  • Het zorgt er daarnaast ook voor dat er meer neurotransmitters vrij komen.
  • Het aantal natuurlijke afweercellen wordt verhoogt waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.
Evenwicht tussen Cortisol en DHEA hormonen is dus van groot belang.

Wat gebeurt er bij een Burn-out?

Bij een burn-out is er sprake van een langdurige blootstelling van stress aan het lichaam. Dit heeft tot gevolg dat de bijnieren een overproductie draaien om te voldoen aan de vraag naar cortisol en DHEA. Ze kunnen uiteindelijk deze productie niet meer goed aan en raken “uitgeput”. Met alle gevolgen van dien. Het lichaam blijft “aan” staan en komt niet meer tot rust. We krijgen op depressie lijkende gevoelens en kunnen niet meer goed denken en handelen.