Wat is nou energetische therapie?

Heel lang heb ik geworsteld met het beantwoorden van deze vraag.

Mensen willen zich graag gezond en energiek voelen. Met behulp van energetische therapie kan dat. Maar hoe leg ik nou uit hoe ik dat doe?  Hoe kan ik duidelijk uitleggen wat er aan “ziekte/ongemak” vooraf gaat en wat er gebeurd tijdens de therapie, waardoor mensen zich weer gezond en energiek gaan voelen. Ik kon het wel voelen, maar er woorden aan geven vond ik erg lastig. Tot ik op een ochtend wakker werd met deze metafoor: 

Energetische therapie is als het schoon maken van een vuile pan.

In de ideale omstandigheden zijn wij als een nieuwe pan die onder een open kraan staat. Er stroomt dan helder schoon water in en uit. Dan sta je volledig in je kracht, en je zal je gezond en energiek voelen. Het stromen van het water is het leven. Het is je levensenergie. Zolang het water blijft stromen blijft onze pan schoon en blijven we gezond en energiek. Soms komt er een vervuiling in maar die stroomt er dan weer uit. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor onze watertoevoer vermindert. Het water in de pan stroomt dan niet of nauwelijks en vervuilingen blijven achter. Als er heel veel vervuilingen achterblijven, veel pijn stukken, dan ontstaat er een vieze koek in de pan. Het water wordt troebel en kan, als het maar lang genoeg zo blijft, zelfs gaan stinken. We voelen ons dan niet lekker. Als het water helemaal niet meer stroomt, verdampt het water in de pan en dikt de vervuiling steeds verder in, tot er een harde korst onder op de bodem ligt. Deze korst is dan moeilijk te verwijderen. Wij voelen ons uitgeblust en ziek.

Welke omstandigheden kunnen de watertoevoer, lees: levensenergie, verminderen/stoppen?

We hebben een optimale levensenergie toevoer als we helemaal op ons Zelf zijn afgestemd. Als we verbonden zijn met ons hart en vanuit ons hart doen waar we blij van worden. Helaas passen we ons, in de loop van ons leven, vooral aan, aan de eisen en verwachtingen van de maatschappij. We raken uit verbinding met ons Zelf. Hoe meer deze verbinding verstoord raakt, hoe minder we onze levensenergie nog kunnen waarnemen. Vaak hebben we het gevoel heeeeeel veeeeeel te “moeten”. Maar ook het binnenkrijgen van giftige stoffen kan de watertoevoer verstoppen, er komt als het ware een aanslag in de leiding te zitten. De “watertoevoer” wordt minder en minder. En Burn-out en andere ziekten zijn een mogelijk gevolg.

Hoe ontstaan er vervuilingen in de pan?

Dat is voor iedereen anders. Meestal gaat het om niet (volledig) geuite en doorvoelde emoties. Door emoties niet volledig te uiten en doorvoelen zetten zij zich vast in ons lichaam, onze pan. Soms komt het door opmerkingen van onze ouders of andere mensen in onze omgeving die je het gevoel geven dat je er niet mag zijn, dat je lelijk of slecht bent, te dik of te dun. Soms zijn het gevoelens n.a.v. een traumatische gebeurtenis. Het kan ook zijn dat je de vervuilingen (gevoelens) uit de pan van je ouders in jouw pan opneemt. Dat je hun gevoel, hun pijn, verdriet, schaamte, angst, boosheid, als het ware, gaat dragen.

Eigenlijk zijn het allemaal pijnstukken die we onbewust in ons onderbewuste hebben opgeslagen. Pijnstukken waar we ons tegen verzetten, die er niet mogen zijn, die we niet willen voelen.

Hierdoor vertroebelt jouw water en kan het zijn dat je een vertekend zelfbeeld ontwikkeld. Dat je je gaat aanpassen en zoals je hier boven al hebt kunnen lezen, als we ons te veel aanpassen, te veel bij onze ware aard vandaan gaan, stroomt onze levensenergie ook steeds minder.

Dus door een vertekend zelfbeeld te ontwikkelen kan het zijn dat je langzaam je kraan van levensenergie, het water, dichtdraait. Bij een traumatische gebeurtenis kan dit zelfs heel acuut gebeuren. Vaak zie je dat hoe meer het water vertroebelt raakt, hoe meer de kraan dichtgedraaid wordt.

Verzet tegen de emoties speelt een grote rol.

Zoals ik hier boven al aangaf is het ons verzet tegen de emoties dat hier een grote rol bij speelt. We denken dat we beter af zijn om de emoties niet te doorvoelen. Vaak gaat het om emoties die door onze omgeving afgekeurd werden toen we opgroeiden. Het is ons aangeleerd dat emoties als bijvoorbeeld boosheid, angst, verdriet en jaloersheid slecht zijn. En dat emoties als bijvoorbeeld vrolijkheid, lief en aardig zijn, goed zijn. Dit heeft er toe geleid dat we de “slechte” emoties zo snel mogelijk willen wegwerken, onderdrukken. En een masker opzetten dat gemaakt is van de “goede” emoties.

Daarnaast zijn we vaak ook bang dat we door onze emoties verzwolgen worden, dat we nooit meer uit die put komen waarin we dreigen te vallen als we de emoties toelaten.

Wist je trouwens dat emoties maar 90 seconden duren?

Om een emotie te kunnen ervaren wordt er in je lichaam een eiwit afgegeven. Als een golf zwelt de emotie dan aan, bereikt zijn piek en zakt weer weg om vervolgens te verdwijnen. Deze golf duurt maar 90 seconden. Het toelaten van een emotie betekent dat je de golf gewoon door je heen laat komen, zonder je er verder mee te bemoeien. Je laat het gewoon gebeuren zonder er een oordeel over te hebben.

Duren emoties toch langer dan 90 seconden dan heeft dit vaak te maken met ervaringen die we onbewust nog niet verwerkt hebben. Ervaringen die we niet wilden voelen en die we diep in ons onderbewuste weggestopt hebben. Maar daarmee is de emotie niet opgelost. En kan zelfs zomaar weer tevoorschijn komen. Vaak door een trigger die aansluit bij de oude emotie en vaak op een ongelegen tijdstip. Het wegdrukken van deze emoties voelt  fijn, totdat deze onderdrukte emoties  je leven gaan belemmeren. Dat je er klachten door krijgt. Dat deze klachten dusdanig verergeren dat je er alleen nog maar vanaf wil. Dat is vaak het moment dat je op zoek gaat naar hulp.

Wat gebeurt er nu tijdens een energetische behandeling?

Tijdens een energetische behandeling gaat de cliënt samen met de therapeut aan de slag om de kraan weer open te zetten en dan kan de korst weer los weken. De korst laat stukje voor stukje los en kan met het water de pan uitstromen. Soms kan het nodig zijn extra hulpmiddelen in te zetten, een afwasborstel bijvoorbeeld of soda, om de aangekoekte rommel los te maken van de bodem.

Als therapeut begeleid ik de cliënt naar de oorsprong van de vervuiling en het dichtdraaien /slibben van de kraan. We gaan aan de schoonmaak. Soms kan dit in één sessie maar meestal zijn hier meerdere sessies voor nodig. Stukje bij beetje ontrafelen we de overtuigingen, maken de korst los, waarmee je je emoties hebt vastgezet om maar niet bij de pijn uit te hoeven komen. Dit gebeurt in therapeutische gesprekken die ondersteunt worden met een energetische behandeling. Hierdoor gaat het water weer stromen en wordt de pan weer schoon. Je voelt je steeds gezonder en energieker. Je komt weer in je eigen kracht te staan.

Wil jij ook naar de oorsprong van je klachten kijken, je weer gezond en energiek voelen? Maak dan een afspraak bij Praktijk de Vreugdesprong in Oosterhout.

Liefdevolle groet

Monique